Super vrijwilliger Ant is zelf aan de slag gegaan in een Leids park. Ant benaderde de gemeente, regelde een kleine hub en mobiliseerde haar eigen kring. Zelfs in corona-tijd gaven ze meer dan 200 zaailingen weg aan boeren, burgers en buitenlui. Een strategische promotie bij de Tuinvogeltelling-webinar van IVN hielp hierbij. Lees hieronder het verslag dat ze erover schreef.

Bomen planten in de stad, kan dat?

Een miljoen bomen planten in één plantseizoen. Het kan als genoeg mensen meehelpen! Van november 2020 t/m maart 2021 zijn er in heel Nederland oogst en plantdagen van Meerbomen.nu. Op de kennismakingsdag in oktober met Meerbomen.nu besluit ik met Wijkpark Merenwijk op kleine schaal een bijdrage te leveren.

Bij de gemeente Leiden is een aanknopingspunt. In het voorjaar van 2020 leek de gemeente mee te willen doen met het planten van een miljoen bomen en hadden we als Groendichterbij Leiden een gesprek met Roelant Jonker. Hij is ecologisch adviseur bij de gemeente en had toen een idee, dat ik nu oppak: jonge boompjes uit het park verkopen via het theehuis. Roelant dacht aan de Leidse Hout. Ik denk aan Wijkpark Merenwijk.

Via Roelant Jonker lukt het om toestemming te krijgen van alle relevante afdelingen van de gemeente. Met de parkbeheerders van de gemeente loop ik half november een rondje door het park en leg het ecologisch oogsten van zaailingen uit. Ondertussen mag ik de groentetuin van de
tuingroep van De Haardstee (op het terrein van de kinderboerderij) gebruiken als kleine hub. De Haardstee zorgt voor het oppotten, zodat ze via Theehuis de Trotse Pauw voor een klein bedrag verkocht kunnen worden. De gemeente levert tuinaarde voor de potten en vullen van eventuele gaten. De potten krijgen we van wijkbewoners, het kerstbomenasiel en de gemeente. Alles is geregeld. Zo nu en dan haal ik jonge boompjes uit het park en kuil ze in, totdat er een afnemer is.

Door Corona is de kinderboerderij dicht. Verkoop via het theehuis gaat niet en niemand kan bij de tuingroep komen, waar ondertussen ruim 150 boompjes in de hub staan. Na een oproep aan de buurttuinen in de wijk, via losse contacten en promotie tijdens de ‘Tuinvogeltelling-webinar’ van de gemeente Leiden/IVN Zuid-Holland, krijgen ze toch een goede plek. Uiteindelijk krijgen 224 jonge boompjes een nieuw thuis bij ‘boeren, burgers en buitenlui’. Hiervan gaat 46% naar Leiden zelf, en 54% naar plekken om Leiden heen. 33% naar een tuin, en 67% naar allerlei projecten zoals bossen, tiny forests, en houtstructuren. Gratis, zoals bij meerbomen.nu past.

Ant heeft ook een eigen blog, dat lees je hier