“Jullie mogen 150.000 perenbomen hebben. Want nu ik weet dat jullie campagne bestaat, wil ik ze niet meer verbranden.” Dat was een geweldig belletje van een fruitbomenkweker! 150.000 perenbomen, onverkocht door Corona, gaan níet de oven in maar krijgen door Meer Bomen Nu een tweede kans. Eerder verkregen we al 40.000 appel- en perenbomen via stichting Corazon – ook overblijvertjes die van de oven worden gered.

Logistieke uitdaging

150.000 perenbomen die midden in een hittegolf uit een koelcel komen zetten ons voor een gigantische uitdaging. Ze kunnen nog niet uitgeplant worden maar worden opgeslagen tot het aankomende plantseizoen. Zo komen ze een paar maanden uit de ruststand en kunnen ze in de winter naar hun definitieve plek. Het is nu een moeilijke afweging: wachten tot het gaat regenen en hogere koelkosten nemen, of meer bewateren en zwoegen in de hitte. Verbranden is in ieder geval geen optie. De huidige hittegolf laat ons zien dat klimaatverandering sneller gaat dan verwacht en iedere boom is nodig! Om CO2 op te nemen en de afname in biodiversiteit af te remmen.

Samen sterk

Gelukkig komt hulp van alle kanten, en dat is precies wat we met deze campagne willen bereiken: het besef dat we goedkoop en snel Nederland kunnen vergroenen als we samenwerken en gebruik maken van de kracht van de natuur! De natuur levert ieder jaar miljoenen zaailingen die we kunnen verplanten. En iedere zaailing heeft na 1 jaar 50 blaadjes, het jaar erna 500 etc. Zo leggen we samen ieder jaar meer CO2 vast en versterken we de biodiversiteit. De samenwerking met de kwekers versterkt de campagne, waardoor het belang van vergroenen sneller tussen ieders oren komt te zitten. En daar zullen de kwekers op termijn weer van profiteren!

Hulp gekregen en gevraagd

Voor 40.000 appel- en perenbomen die we verkregen via stichting Corazon hadden we al een plekje gevonden bij boeren, kinderboerderijen en natuur & milieueducatiecentra door het hele land. Vele vrijwilligers helpen deze week mee om in de hitte snel de bomen met de wortels in vochtige grond te krijgen, want de wortels mogen niet uitdrogen. Voor de 150.000 bomen werden door een veel gedeelde Twitter oproep als snel 3 locaties gevonden in Beverwijk, Deventer en Breukelen. Nu zoeken we hulp voor de komende week voor de kosten van transport en koeling en vele handjes om uit te laden en in te kuilen.

Doneer, of meld je aan als vrijwilliger!

Campagneplanning in het kort

In augustus zijn wij bezig met het tijdelijk opslaan van 190.000 fruitbomen. Van half november tot half maart, worden er bomen verzameld in natuurgebieden en geplant bij boeren, burgers en gemeenten in de buurt. Alle bomen en struiken die dan over zijn worden weggegeven zodat zij op de Nationale Boomfeestdag op 17 maart de grond in gaan. Van nu tot half november is de voorbereiding: 23 augustus een workshop voor ecologen en boswachters, want die zijn in deze campagne onmisbaar; iedereen kan plantlocaties aanmelden (al ruim 500 via de site, goed voor 570.000 bomen) en zoeken wij natuurgebieden om te oogsten en locaties om tijdelijk bomen op te slaan en boomweggeefdagen te organiseren.

www.meerbomen.nu