Ga deze herfst hands-on aan de slag: vergroen je omgeving, inspireer jongeren om naar buiten te gaan of kom op voor de rechten van de natuur. Als Groen Trainee ben je lekker veel buiten en kom je op jouw manier in actie voor een groenere wereld.
Vergroot je groene netwerk en volg diverse trainingen en workshops. Samen kunnen we deze herfst een positieve impact maken voor de natuur! Het Groen Traineeship biedt een geweldige kans voor iedereen van 16 t/m 29 jaar die de Nederlandse natuur een handje wil helpen. Welk project spreekt jou het meest aan? Bekijk ze allemaal:
De randstad vergroenen, dat is onze ambitie en daar hebben wij jou voor nodig!
Wij redden kansarme jonge bomen om uit te planten op kansrijke plekken. We gaan deze winter voor de 3 miljoen bomen, doe je mee?
Meld je aan voor ‘Vergroen de Randstad!’ via: https://www.groentraineeship.nl/project/vergroen-de-randstad/
Meer Bomen Nu is een landelijke burgerbeweging die zich inzet om elk boompje dat ontkiemt tot wasdom te laten komen. Elke boom maakt jaarlijks zaailingen (nakomelingen), de meeste hiervan overleven het niet. Velen komen op, op een plek waar ze niet groot kunnen of mogen worden, bijvoorbeeld op een heide of veenmoeras. Bij het herstel van deze ecosystemen worden duizenden zaailingen gerooid. Ook bij regulier groenbeheer worden duizenden zaailingen weggemaaid, bijvoorbeeld één meter van het wandelpad, of om open plekken te creëren. Deze zaailingen zijn een bron van duurzaam, circulair en veelal inheems plantgoed.
Het hergebruiken van zaailingen heeft vele voordelen. Waar deze boompjes nu veelal worden gezien als afval of overschot, en gemaaid, versnipperd of verbrand worden, zien wij ze als kans. Deze zaailingen zijn groot geworden zonder hulp van enige toegevoegde grondstoffen: geen extra land, geen (kunst)mest, geen gewasbeschermingsmiddelen. Elk boompje wat je daarmee verplant is daarmee direct klimaatwinst. Het weghalen van zaailingen die op de verkeerde plek staan versterkt tevens de biodiversiteit van de oogstplek: er komt meer ruimte van de andere soorten die er (beter) passen. Maar ook op de plantplek: daar vormen zij de start van een nieuw ecosysteem. Wij delen alle zaailingen gratis uit aan iedereen die wil verplanten. Een win-win!
Sinds 2020 zetten de vrijwilligers van Meer Bomen Nu zich in om deze zaailingen te redden. Van november tot begin maart scheppen we de zaailingen tussen de 50cm en 150cm uit, om direct of via ‘bomenhubs’ weg te geven. Door de inzet van inmiddels 22.000 deelnemers zijn er al 2 miljoen bomen en struiken verplant. Nu gaan we voor de 3 miljoen, doe je mee?
Jouw inzet
In 5 maanden tijd (100uur) gaan wij er samen voor zorgen dat de randstad (omgeving Den Haag) meer wordt vergroent. Dit gaan we doen door het bedenken van een strategie om meer jongeren te betrekken bij deze vergroenings ambitie en door concreet oogst- en uitdeeldagen van zaailingen te organiseren en uit te voeren. We zoeken contact met andere groene organisaties en denken na over een concreet plan om, met onze samenwerkingspartners, de Binckhorst in Den Haag te vergroenen zoals opgenomen staat in de Haagse klimaatdeal.
Hoe ziet een dag eruit
We werken van 9 tot 5 uur, in totaal 13 werkdagen. In september en oktober start dat met voorbereidende werkzaamheden. Denk aan elkaar leren kennen, leerdoelen opstellen, strategieën bedenken voor het werven van vrijwilligers en dan specifiek jongeren en een strategie bedenken voor het vergroenen van de Binckhorst in den Haag. We stellen een verplantagenda op en je krijgt een training zaailingen herkennen in winterstand en wat het runnen van een bomenhub (tijdelijke verzamelplek voor zaailingen) inhoud. Vervolgens gaan we werkelijk jongeren/vrijwilligers werven en gaan we oogst- en uitdeel evenementen voorbereiden. We zoeken samenwerkingen op met groene organisaties. Vanaf november start het Meer Bomen Nu seizoen en gaan we gezamenlijk zaailingen oogsten en uitdelen. Dit zijn de wintermaanden november, december en januari. Tijdens deze dagen sta je met je laarzen in de klei met een schep zaailingen uit te scheppen of zaailingen uit te delen aan mensen die willen verplanten. In totaal sta je van de 13 dagen 8 dagen buiten en 5 dagen ben je bezig met kantoorwerkzaamheden.
Leerrendement
Je leert alles over bomen in winterstand, soorten, verplanten, strategie bedenken en opzetten, samenwerken met andere organisaties, het werven en mobiliseren van vrijwilligers en het organiseren van evenementen.
Jouw impact
We gaan zes werkdagen zaailingen uitscheppen en twee dagen zaailingen uitdelen aan iedereen die wil verplanten. Elk georganiseerde veplantdag levert tussen de 300 – 1500 bomen op die elders kunnen worden verplant en zo kunnen uitgroeien tot een volwassen boom. Dat is direct impact maken!
Wanneer
We starten begin september en eindigen begin februari. We werken grofweg om de week op vrijdag en sporadisch op een zaterdag.
Voorbereidende (binnen) dagen zijn: 6 en 20 september, 4 en 18 oktober, 20 december. Werkdagen (buiten) zijn: 2, 15, 22 en 29 november, 7 december, 10 en 24 januari, 1 februari.
Locatie
In en rondom Den Haag. Met uitwijkmogelijkheden naar Delft, Noordwijk, Wassenaar en Rotterdam. We zorgen er altijd voor dat je met de fiets, OV of via carpoolen op locatie kunt komen.
Voor het voorbereidende werk zal een goed bereikbare locatie in Den Haag worden gezocht.
Het Groene Traineeship biedt jou
- Een concreet project bij een duurzaamheidsorganisatie
- Een netwerk upgrade bij dé groene jongerencommunity en duurzaamheid professionals Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan
- Een creatieve omgeving waar je jouw talent kunt ontdekken en inzetten
- Een certificaat om je CV mee te vergroenen
- Reiskostenvergoeding
- De kans om groene organisaties van binnenuit te leren kennen
- De mogelijkheid écht impact te maken voor een betere toekomst
Over de organisatie
Het IVN Groen Traineeship is een programma van: IVN Natuureducatie. Zij zetten zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is.
Je Traineeship zal lopen bij Meer Bomen Nu, onderdeel van klimaatorganisatie Urgenda. Ook zijn de Caring Farmers van de partij, een groeiende groep natuur inclusieve boeren. Dit traineeship is tevens samenwerking met Haagse partijen al I’m Binck en de stadsvergroeners!
Interesse?
Ben jij 19 t/m 29 jaar oud? Wil jij veel buiten zijn, veel leren over groen, evenementen organiseren, strategie bedenken, leren werken met vrijwilligers en de randstad vergoenen?
Meld je aan op https://www.groentraineeship.nl/project/vergroen-de-randstad/
Vragen? Mail zuidholland@meerbomen.studiopuik.com
Meer bomen voor en met iedereen!
De natuur is belangrijk en van grote waarde voor iedereen, ongeacht je achtergrond. De natuur verbindt ons allemaal. Bovendien hebben we iedereen nodig om haar te beschermen en meer te vergroenen. Echter, we zien eenzijdigheid in de mensen die aan groene initiatieven deelne-men, bijvoorbeeld veel grijze koppies. Om de natuur goed te beschermen en meer te vergroe-nen moet het maatschappij-breed gedragen worden en het bewustzijn worden vergroot. On-der jongeren, families, kinderen, verschillende achtergronden, etniciteit, demografie, etc. We gaan in dit project onderzoeken hoe we de campagne Meer Bomen Nu, waarbij we kleine boompjes redden om elders te planten, diverser en inclusiever kunnen maken. Hoe gaan we dit breder uitdragen naar verschillende doelgroepen? Hoe maken we het leuk, waardevol en toegankelijk voor verschillende mensen? Er zijn namelijk heel veel meer bomen nodig om ver-der te vergroenen en tegenwicht te bieden tegen de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Daarom willen we komend seizoen meer mensen betrekken bij deze campagne. Bovendien draagt dit bij aan bewustwording betreft de natuur. Wil jij direct meehelpen en je mouwen opstropen om meer boompjes te redden en te planten? En tegelijk hier meer en diversere mensen bij betrek-ken? Meld je aan!
Aanmelden via: https://www.groentraineeship.nl/project/meer-bomen-voor-en-met-iedereen/
Jouw inzet
Circa 8 uur per week zet je je in via de lokale stichting MEERGroen, die boompjes redt via de Meer Bomen Nu campagne in en rondom Amsterdam, Haarlemmermeer en Heemstede. Je leert allereerst over ecosysteemherstel, bomen in winterstand en inheemse soorten. Vervol-gens oefenen we met het oogsten en planten van boompjes. Vervolgens gaan we met elkaar evenementen organiseren om meer en diversere (groepen) mensen te betrekken bij deze ac-ties om bomen te redden en te planten. Je doet ervaring op in het mobiliseren van vrijwilligers en het organiseren van evenementen. Het hoofdthema van onze projectgroep wordt het inclu-siever en diverser maken van deze evenementen: welke groepen zijn niet gerepresenteerd? Hoe bereiken we hen? Hoe maken we het toegankelijk? Hoe vertellen we het verhaal zodat het begrijpelijk en interessant is voor verschillende groepen? Hiermee experimenteren we door meerdere keren een evenement te organiseren gericht op een of meerdere doelgroepen, die we samen uitkiezen.
Jouw impact
We richten ons met de projectgroep op het betrekken van nieuwe en diverse groepen vrijwilligers. Elke vrijwilliger die je erbij betrekt leidt weer tot extra boompjes, en natuurlijk extra bewustwording en verbinding. Met jouw inzet en ideeën maken we het mogelijk dat er meer mensen bijdragen aan de natuur en een mooie dag in de natuur beleven.
Wanneer?
De periode loopt van vrijdag 4 oktober t/m zaterdag 1 maart. Op vrijdag 4 oktober komen we voor het eerst met de groep samen. We sluiten zaterdag 1 maart af met een grote uitdeeldag voor alle bomen die we hebben ge-red. Onze vaste werkdag is vrijdag, 10 tot 15u. We treffen voorbereidingen voor een oogst- en/of plantevenement. Ook gaan we dan, zeker in de eerste twee maanden (oktober en november), regelmatig zelf het bos in om te leren en te oefenen. Min of meer eens per maand organiseren we een evenement op een zaterdag (10 tot 15u): Zaterdag 2 november, 23 november, 14 december, 18 januari, 15 februari, 1 maart. Deze zaterdagen zijn in plaats van de vrijdag er voor. Dus bijvoorbeeld vrijdag 1 november werken we niet, omdat we op zaterdag 2 november al een evenement doen. Daarnaast werk je per week nog een uur of 2-3 aan het project vanuit huis. Denk bijvoorbeeld aan het bellen van een basisschool of boswachter, of een tekst schrijven of social media post maken ter promotie van het evenement, of je oefent samen met een mede-trainee je Meer- BomenNu praatje (evt online). Van zaterdag 21 december t/m zondag 5 januari is het kerstvakantie. Dan werken we niet. Heb je vakantieplannen buiten de kerstvakantie? Het is mogelijk om bepaalde onderdelen van het traineeship te missen, zo lang je de tijd kunt inhalen om jouw mede-trainees te ondersteu-nen, we overleggen de planning met elkaar op de eerste dag.
Locatie In en rondom Hoofddorp / Heemstede / Amsterdam Vrijdagen: Meijerslaan, Heemstede Zaterdagen: Recreatieschap Spaarnwoude ingang Cruquius/Hoofddorp/Halfweg De verzamelpunten zijn te bereiken met OV. Soms kan je meerijden / worden opgehaald op een station. In overleg gaan we eventueel af en toe naar andere locaties in de regio.
Hoe ziet een standaard dag er uit?
Vrijdagen
10 check-in met groep
10.30-12.30 werksessie uitwerken en voorbereiden evenement (individueel en/of als team). Dit kan ook een training zijn op een bepaald onderwerp (bijv. ecologisch beheer, inclusiviteit, e.d.)
12.30 lunch
13 – 14.30 naar bos in, oefenen en voorbereiden
14.30u gezamenlijk afsluiten
Evenement op zaterdag
10u verzamelen: korte check-in en laatste voorbereiding
10.30u een van de trainees geeft een introductie over Meer Bomen Nu aan deelnemers, een ander laat zien hoe je boompjes moet oogsten.
11u – 12.30 gezamenlijk oogsten en begeleiden van deelnemers (je gaat met een mede-trainee op pad met een paar deelnemers).
12.30 lunchpauze (optioneel: discussie tijdens lunch. Wat willen we met de deelnemers be-spreken? De groep bedenkt een mooie vraag/onderwerp)
13.00 verder met gezamenlijk oogsten en boompjes opbinden
14.30 afronden en evalueren. Evt boompjes naar de hub brengen om tijdelijk in te graven.
Het Groene Traineeship biedt jou
- Een concreet project waar je direct impact maakt door boompjes te redden en verplanten
- Elke week lekker de natuur in!
- Werken aan meerdere maatschappelijk thema’s tegelijk met onderlinge samenhang hierin (duurzaamheid, natuur, sociale cohesie, inclusiviteit en diversiteit)
- Ervaring op doen met thema’s inclusiviteit en diversiteit in een concreet en praktisch project
- Een oefening in het innemen van verschillende rollen en het werken in teamverband: wat is je sterke kant? Wat wil je verbeteren? Hoe communiceren we met elkaar? Hoe ondersteu-nen we elkaar? Hoe voeren we ons plan uit en maken we ook echt impact?
- Professionele en persoonlijke begeleiding inclusief reflectie en tussentijdse evaluaties
- Diverse trainingen en workshops, zoals over boomsoorten en ecologisch beheer, over pro-ject en event management, een workshop inclusiviteit en diversiteit, en communicatie en teamwork training
- Toegang tot een groot netwerk van bedrijven en organisaties
- Een netwerk upgrade bij dé groene jongerencommunities en duurzaamheid professionals – Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan
- Een creatieve omgeving waar je jouw talent kunt ontdekken en inzetten – Een certificaat om je CV te vergroenen
- Reiskostenvergoeding
- De kans om groene organisaties van binnenuit te leren kennen
Over de organisatie
Stichting MEERGroen zet zich als lokale organisatie in voor de landelijke campagne Meer Bomen Nu. We werken op een laagdrempelige manier aan het sneller vergroenen en biodiver-ser maken van Nederland. Wij doen dit in de regio Haarlemmermeer, Heemstede en Amsterdam. Meer Bomen Nu is een landelijke burgerbeweging om kansarme zaailingen te verplanten naar kansrijke plekken. We werken vanuit gezamenlijkheid, mogelijkheden, en zijn actie ge-richt. Bovendien draagt het bij aan ecologische bewustwording, natuur educatie en biedt het een handelingsperspectief voor mensen die zich zorgen maakt over klimaat. We willen hierbij zoveel mogelijk mensen betrekken, bewustwording vergroten en hen het plezier en de schoonheid van de natuur laten ervaren.
Interesse?
Ben jij 16 t/m 27 jaar oud? Klaar om jouw impact te vergroten?
Meld je aan op https://www.groentraineeship.nl/project/meer-bomen-voor-en-met-iedereen/
Vragen? Mail noordholland@meerbomen.studiopuik.com
Bomen redden met jouw hoofd, hart én handen Bij Meer Bomen Nu Brabant
Lijkt het jou leuk om bomen die anders verloren gaan onder de klepelmaaier een nieuwe kans te geven? Maar wil je jezelf niet alleen voor de natuur, maar ook sociaal inzetten en bovendien ook creatief aan de slag met het maken van bijvoorbeeld filmpjes? Dan is dit jouw kans!
Meld je aan via: https://www.groentraineeship.nl/project/bomen-redden-met-jouw-hoofd-hart-en-handen/
Deze zomer start Meer Bomen Nu Noord-Brabant een nieuw verplantcentrum voor bomenredders in Vught. De Groene Trainees mogen meehelpen en meedenken in het opzetten van dit nieuwe Hoofdkwartier. Het is gevestigd op Park Voorburg, een zorgpark dat goed bereikbaar is vanaf de A2 en het ov en er is ruimte voor een nieuw te starten bomenhub. Deze bomenhub kan ook gebruikt worden als Roverstuin van Stichting Struikroven, want zowel Struikrover Stijn Mertens als Kristel Tholen werken vanuit hetzelfde pand, waar diverse creatieve makers, sociale ondernemers en duurzame pioniers gevestigd zitten.
Daarnaast biedt Park Voorburg heel veel nieuwe samenwerkingskansen, die we samen zullen onderzoeken. Heel veel potentieel kansen dus voor de deelnemers om mee te denken in strategische plannen, communicatie, planning, uitvoering en samenwerkingen. Het doel is dat elke deelnemer vanuit zijn of haar eigen talent en kracht gaat werken. Of zoals Meer Bomen Nu-coördinator Stijn Mertens zegt: ‘Als iedereen doet waar hij een fonkeling van in de ogen krijgt, dan ziet de wereld er heel anders uit’. Bovendien: Stijn is ook filmmaker, dus jij kunt ook leren om mooie filmpjes te monteren om Meer Bomen Nu mee te helpen promoten!
Waar ligt jouw groene fonkeling? Laten we het samen gaan onderzoeken en ervaren, zodat jij de bijdrage kunt leveren die bij jou past!
Jouw inzet
- Opzetten nieuwe Bomenhub/Roverstuin op Park Voorburg in Vught: locatie opbouwen met goede zichtbaarheid en bereikbaarheid.
- Opzoek naar sponsors voor materialen voor het opzetten van de bomenhub (bijvoorbeeld schapenhek/omheining, spades, aanhanger, reclameborden ed.)
- Helpen met opzetten community op het zorgpark (Reinier van Arkel) en verbindingen leggen met de bewoners daar. Dit zijn ook potentiële nieuwe vrijwilligers!
- Volgen en meehelpen organiseren van de Oogstbegeleiderscursus.
- Zoeken naar oogst- en plantkansen in het park van 80ha en contacten leggen met de betrokken instellingen of daar geoogst/geplant mag worden.
- Meedenken op het gebied van strategische plannen voor betrokkenheid van de gemeente en belangrijke organisaties en instellingen in de omgeving.
- Organiseren, plannen en uitvoeren van oogst- en uitdeeldagen.
- Team Brabant bestaat uit 3 oogstbegeleiders, maar het meeste contact zal lopen via Stijn Mertens.
- Filmpjes maken om vrijwilligers te werven of nieuwe projecten te promoten.
Jouw impact
Wij denken bij Meer Bomen Nu dat het klimaatprobleem het beste ip te lossen is door heel veel bomen te planten. Die groeien overtal in overvloed op plaatsen waar ze ongewenst zijn. We oogsten deze en delen ze uit aan iedereen die ze planten wil. Alleen al in Noord-Brabant hebben we 40 miljoen extra bomen nodig voor 2030. “In Europa zijn dat er maar liefst 3 miljard. Hoe halen we die doelen? Door onze handen samen uit de mouwen te steken! Elk talent is daarbij welkom, of je nu creatief bent, graag wil netwerken of liever jouw handen vies maakt; samen zorgen we voor een groene leefomgeving, pakken we het klimaatprobleem aan en verhogen we de biodiversiteit.
Wanneer?
Op 1 september komen we met alle trainee’s samen. De periode loopt van het eerste weekend van september tot het eerste weekend van februari. Het eerste weekend van februari sluiten we af met een giga-uitdeel-dag voor alle bomen die we hebben gered. Heb je vakantieplannen? Het is in overleg mogelijk om bepaalde onderdelen van het traineeship te missen, zo lang je de tijd kunt inhalen om jouw mede-trainees te ondersteunen.
Locatie
Park Voorbrug, Watertorenlaan 11 5261 LW Vught
Het Groene Traineeship biedt jou
Park Voorburg biedt heel veel nieuwe samenwerkingskansen, die we samen zullen onderzoeken. Heel veel potentiële kansen dus voor jou als deelnemer om mee te denken in strategische plannen, communicatie, planning, uitvoering en samenwerkingen. Het doel is dat jij vanuit jouw eigen talent en kracht gaat werken. Of zoals Meer Bomen Nu-coördinator Stijn Mertens zegt: ‘Als iedereen doet waar hij een fonkeling van in de ogen krijgt, dan ziet de wereld er heel anders uit’. Waar ligt jouw groene fonkeling? Laten we het samen gaan onderzoeken en ervaren! We gebruiken een kleine test, de Core Value Index (CVI) om meer over jouw talenten te weten te komen en ze in te zetten waar ze gevraagd zijn, zodat jouw talent altijd optimaal ingezet wordt en dankbaar kan worden ontvangen.
Over de organisatie
Bij Meer Bomen Nu redden we kansarme zaailingen die opkomen op plekken waar ze niet groot kunnen worden, om ze uit te planten op kansrijke plekken. De methode is duidelijk, maar de jongeren kunnen zelf bepalen waar ze het liefst meer over willen leren. We streven naar diversiteit: welke zaailingen levert de restoratie van een heide op? Wanneer haal je zaailingen weg op een locatie? Welke soorten zijn belangrijk? Welke mensen willen we betrekken bij ‘onze uitdeeldagen’, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Gezinnen? Ouderen? Jongeren uit de eigen omgeving? Deze keuze maken we samen bij de start en voorbereiding van het project. We werken altijd in een goede balans tussen hoofd, hart en handen werk, zoals coördinator Stijn Mertens dat noemt.
Interesse?
Ben jij 16 t/m 27 jaar oud? Klaar om jouw impact te vergroten, klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit in jouw leefomgeving te vergroten? Sluit je aan bij Meer Bomen Nu Noord-Brabant!
Meld je aan op https://www.groentraineeship.nl/project/bomen-redden-met-jouw-hoofd-hart-en-handen/
Vragen? Mail noordbrabant@meerbomen.studiopuik.com
Jonge bomenredders gezocht.
Help mee om Utrecht sneller te vergroenen!
Meld je hier aan: https://www.groentraineeship.nl/project/bomenredders-in-utrecht/
Meer Bomen Nu redt kansarme jonge bomen (zaailingen) en deelt deze gratis uit om te herplanten op kansrijke plekken. Dat doen we vanuit onze groene ‘bomenhubs’. Utrecht (stad) heeft al één hub, maar we willen er méér. Drie om precies te zijn! Zodat we nóg meer jonge boompjes van de versnipperaar kunnen redden en deze kunnen uitdelen aan Utrechters die willen vergroenen! We gaan komende winter voor de 3 miljoen bomen en daarbij hebben we jouw hulp hard nodig!
Meer Bomen Nu is een landelijke burgerbeweging die zich inzet om elk boompje dat ontkiemt tot wasdom te laten komen. Elke boom maakt jaarlijks zaailingen. Denk aan een eikeltje dat uitgroeit tot nieuwe eikenboom. De meeste zaailingen overleven het niet, omdat ze opkomen op een plek waar ze niet groot kunnen, óf mogen worden. Bijvoorbeeld in de schaduw van de moederboom, of op een heide, waar bomen worden weggehaald om de hei te beschermen. Bij het beheer van deze natuurplekken worden duizenden zaailingen gemaaid of op een andere manier weggehaald. Ook bij regulier groenbeheer worden duizenden zaailingen weggemaaid, bijvoorbeeld één meter van het wandelpad, of om open plekken te creëren. Deze zaailingen zijn een bron van duurzaam, circulair en veelal inheems plantgoed. Daarom oogsten wij de zaailingen en delen we ze gratis uit!
Het hergebruiken van zaailingen heeft vele voordelen. Waar deze boompjes nu veelal worden gezien als “afval” of overschot, en gemaaid, versnipperd of verbrand worden, zien wij ze als kans. Deze zaailingen zijn lokaal groot geworden zonder hulp van enige grondstoffen: geen extra land, geen (kunst)mest, geen gewasbeschermingsmiddelen. Elk boompje dat we verplanten is daarmee direct klimaatwinst. Het weghalen van zaailingen die op de verkeerde plek staat versterkt tevens de biodiversiteit van de oogstplek: er komt meer ruimte voor de andere soorten die er (beter) passen. Maar ook op de plantplek vergroot het de biodiversiteit: daar vormen de jonge boompjes de start van een nieuw, veelal inheems ecosysteem. Een win-win!
Sinds 2020 zetten de vrijwilligers van Meer Bomen Nu zich in om deze zaailingen te redden. Dat doen we in nauwe samenwerking met de beheerders van onze oogstlocaties, zoals boswachters, landgoedbeheerders of de gemeentelijke groenbeheerders. Van november tot begin maart scheppen we zaailingen tussen de 50 en 150 cm uit, om ze rechtstreeks vanaf de oogstlocatie, of via onze ‘bomenhubs’ weg te geven. Door de inzet van inmiddels 22.000 deelnemers in Nederland zijn er al 2 miljoen bomen en struiken verplant. Komend jaar gaan we voor de 3 miljoen, doe je mee?
In de stad Utrecht zijn we vorig oogstseizoen voor het eerst met een bomenhub gestart. Op de stadsboerderij Eilandsteede in de ‘grijze’ wijk Kanaleneiland hebben we rijm 6500 boompjes uitgedeeld aan Utrechters die hun tuin wilden vergroenen. We zaten aan de max van wat we konden: lange rijen vormden zich tijdens de uitdeeldagen, omdat zoveel mensen boompjes wilden halen. Daarom willen we komend seizoen opschalen, door twee nieuwe hubs te openen, verspreid over de stad. Zo ontstaan er drie groene hubs waar we onze geoogste boompjes kunnen uitdelen.
Jouw inzet
Tijdens het oogstseizoen zorg je één dag in de week samen met je mede-trainees dat er duizenden zaailingen een tweede kans krijgen, via de bestaande én nieuw te openen bomenhubs. Wat je concreet gaat doen?
- Je bereidt de nieuwe bomenhubs voor op de komst van verschillende zaailingen
- Je organiseert zelf oogstdagen om zoveel mogelijk zaailingen te redden van de versnipperaar.
- Je oogst zelf mee met deze oogstdagen in de natuur
- Je zorgt dat alle oogsten netjes gesorteerd worden opgekuild in de hubs.
- Je zorgt dat zoveel mogelijk Utrechters horen van de gratis boompjes (communicatie opzetten)
- Je organiseert uitdeel-events waar inwoners gratis boompjes op kunnen halen.
- Je deelt de boompjes samen met andere vrijwilligers uit tijdens deze events.
- Je werft Utrechtse vrijwilligers die de hubs volgend jaar willen voortzetten.
- Je zoekt nieuwe samenwerkingen met groene organisaties (en breidt de bestaande samenwerkingen in de stad uit) en bouwt zo mee aan een bomen-verplant-netwerk in Utrecht.
- Je bouwt aan je netwerk door samen met enthousiaste mede-trainees te werken én samen te werken met de gemeente en verschillende groene organisaties in de stad en provincie.
- Uiteindelijk help je mee aan een ver(drie)dubbeling van het aantal nieuwe bomen in Utrecht!
Bovenstaande taken voer je uit met het hele trainee-team. Daarbij kunnen we evt. onderling taken verdelen die je het meest aanspreken. Communicatie, organisatie of gewoon lekker handen uit de mouwen? Wat jij leuk vindt, daar leggen we jouw focus. Wel vinden we het belangrijk dat je alle aspecten op zijn minst meekrijgt, zodat je van alles wat leert!
Uiteraard wordt je hierin continu persoonlijk begeleid en krijg je verschillende trainingen en workshops aangeboden om het werk goed uit te kunnen voeren. Kennis van bomen is dus niet nodig. Als je maar enthousiasme meebrengt en de wil om impact te maken!
Wat we bieden aan cursussen en workshops:
- Een cursus over soorten- en bomenherkenning in de winter (knoppen herkennen).
- Een training communicatie en marketing
- Een worskhop ‘Werken met vrijwilligers’
- Een cursus bomenhub-beheer
- Een oogstbegeleiderscurus voor zaailingen oogsten
Jouw impact
Door nieuwe bomenhubs te openen, hebben we meer capaciteit en meer bereik om boompjes uit te delen. De natuur heeft ontelbare zaailingen, dus door twee nieuwe hubs te openen, kunnen we meer zaailingen redden. Ter indicatie: op één oogstdag oogsten we gemiddeld 500 – 1.500 zaailingen. Via onze eerste Utrechtse bomenhub hebben we vorig jaar ruim 6.500 bomen uitgedeeld. Met drie hubs hopen we er komend seizoen 15.000 – 20.000 te kunnen uitdelen. En landelijk nog heel veel meer!
Wanneer?
Vanaf 1 oktober starten we met alle trainees met een kennismakingsdag en introductieprogramma. Het landelijke oogstseizoen van Meer Bomen Nu loopt van het eerste weekend van november tot het eerste weekend van maart. Door het traineeship een maand eerder te starten, kunnen we eerst onderling kennismaken, de hubs goed voorbereiden, onze bomenkennis met jullie delen en samen een plan van aanpak en werkafspraken maken. Vanaf november gaan we samen oogsten en uitdelen. Het laatste weekend van februari sluiten we af met een giga-uitdeel-dag voor alle bomen die we hebben gered.
Onze vaste samenwerkdagen zijn op vrijdag van 10.00 – 16.00 uur. We starten onze werkdag altijd samen, met een korte bespreking wat we die dag samen willen bereiken. Vervolgens gaan we aan de slag en sluiten we aan het einde van de dag ook weer gezamenlijk af.
Omdat we bomen uitdelen aan particulieren, zullen de uitdeeldagen soms ook op zaterdag zijn. Deze uitdeeldagen plannen we gezamenlijk tijdens het traineeship en zijn afhankelijk van de hoeveelheid oogst. Je aanwezigheid is tijdens uitdeeldagen niet verplicht, maar het zijn wel heel leuke dagen om mee te maken (want allemaal blije afhalers van gratis bomen), dus het is wel aan te raden om er minimaal eentje bij te zijn.
Heb je vakantieplannen? Of kan je een keertje niet? Het is mogelijk om enkele dagen tijdens het traineeship te missen. Hiervoor heb je drie ‘vakantiedagen’, die je in overleg met je andere trainees en de projectleider kunt opnemen, zolang de werkzaamheden er niet onder lijden.
Locatie
We werken gezamenlijk vanuit de stad Utrecht. De drie bomenhubs zijn daarbij onze uitvalsbasis, maar soms zullen we oogstdagen organiseren (net) buiten de stad. Momenteel ligt onze bestaande hub op Stadsboerderij Eilandsteede in Kanaleneiland, Utrecht. De twee nieuwe hubs zullen waarschijnlijk in Utrecht Noord en Utrecht West (Leidsche Rijn) liggen, om een goede verdeling van hubs over de stad te hebben. De precieze locaties van de nieuwe hubs worden deze zomer bepaald.
Het Groene Traineeship biedt jou:
- Een concreet project bij een natuur- of duurzaamheidsorganisatie
- Professionele begeleiding
- Diverse trainingen en workshops, zoals ‘bomenherkenning in de winter’, ‘publiekscommunicatie’, ‘werving van en werken met vrijwilligers’, ‘beheer van bomenhubs’ en ‘zaailingen oogsten in de natuur’.
- Toegang tot een groot netwerk van groene organisaties
- Een netwerkupgrade bij dé groene jongerencommunity en duurzaamheid professionals
- Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan
- Een creatieve omgeving waar je jouw talent kunt ontdekken en inzetten
- Een certificaat om je CV mee te vergroenen
- Reiskostenvergoeding
- De kans om groene organisaties van binnenuit te leren kennen
- De mogelijkheid écht impact te maken voor een groener Utrecht!
Over de organisatie
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is.
Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda. Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken. Dat doen we aan de hand van onze visie 2030 met een concreet actieplan en projecten. Meer Bomen Nu richt zich specifiek op het (versneld) vergroenen van Nederland (en inmiddels ook Duitsland, Engeland en Frankrijk).
Interesse?
Ben jij 16 t/m 29 jaar oud? Klaar om jouw impact te vergroten en bomenredder te worden?
Meld je aan op: https://www.groentraineeship.nl/project/bomenredders-in-utrecht/
Vragen? Mail utrecht@meerbomen.studiopuik.com