Over de actie | De methode

Bomenhubs

Wanneer bomen en struiken na het oogsten niet meteen worden opgehaald en geplant, worden ze opgeslagen in een Bomenhub. Een Bomenhub vormt een belangrijke schakel tussen oogsten en planten.

Wat is een Bomenhub?

In een Bomenhub komen bomen en struiken van verschillende oogstdagen van verschillende locaties bij elkaar. Ze worden tijdelijk opgeslagen, tot ze worden opgehaald door een plantlocatie. Bomenhubs zijn er in verschillende soorten en maten. Van een kleine opslag bij een moestuin tot een grote verzamelplaats op een bedrijventerrein.

Wat is een uitdeeldag?

Planten begint met uitdelen! Tijdens een uitdeeldag is het gezellig druk op de Bomenhub. Plantlocaties komen boompjes en struiken ophalen. Wanneer je je aanmeldt voor een uitdeeldag, kies je een tijdslot en geef je aan hoeveel bomen en struiken je graag zou willen meenemen. Iedere uitdeeldag is anders. Op sommige locaties kun je zelf bomen en struiken uitkiezen en op andere locaties krijg je een vooraf samengesteld pakket mee. Afhankelijk van de binnengebrachte oogst zijn er bepaalde boomsoorten beschikbaar.

Bomenplanner

De Bomenplanner is een digitaal platform waarop iedereen die deelneemt aan het project met elkaar wordt verbonden. Bomenhubs, oogstbegeleiders, plantlocaties, vrijwilligers: ze krijgen allemaal een profiel in dit online systeem. In de Bomenplanner kun je je aanmelden voor een uitdeeldag, de oogst- of plantdagen.

Bomenhubs in Nederland

Bomenhub-handleiding

De Bomenhub in de praktijk

Ben je nieuwsgierig wat er allemaal komt kijken bij het opzetten en draaien van een Bomenhub? Bekijk dan de Bomenhub-handleiding!

Bomenhub verhalen

Op het bedrijventerrein

De grootste Bomenhub van het 2020-2021 seizoen was in Hoofddorp bij Franke van der Laan van stichting MEERGroen.  Midden tussen de grote kantoren van multinationals ligt een hele idyllische plek die zeer afsteekt tegen de betonrijke omgeving. In het lente- en zomerseizoen ligt de focus er op het kweken van groenten voor de omliggende bedrijfskantines. Maar ook in het winterseizoen tussen de zaailingen door vind je er eten, zoals paarse boerenkool, knoflook en rabarber. Als de groentevakken vanaf november leeggeoogst worden,m vult de grond zich rap met boompjes uit verwaarloosde bosgebieden.

Op de permacultuur moestuin

De Wij-Gaarde is een plek die in 2019 begon als enkel een grasveld en nu een overvloedige tuin met stroken tiny-forest, een zelfoogsttuin, een bomenkwekerij, levende tipi’s, hagen van perenbomen en een Bomenhub voor Meer Bomen Nu is. De Bomenhub ging van start toen we in de zomer van 2020 190.000 perenbomen van de verbrandingsoven redden, in de heetste week van de zomer! Sil Lugtmeijer en Dries Blind zetten binnen korte tijd het hele project in werking, redden zo tienduizenden perenbomen en blijven ook de komende winter Bomenhub. Hiervoor gebruiken ze een deel van de moestuinbedden welke tot in het najaar vol staan met groenten en kruiden voor de zelfoogsttuin.

Dries en Tom bij de ingekuilde perenbomen op de Wij-Gaarde in Terwolde

In het stadspark

‘Supervrijwilliger’ Ant is zelf aan de slag gegaan in een Leids park. Ant benaderde de gemeente, regelde een kleine hub en mobiliseerde haar eigen kring. Zelfs in corona-tijd gaven ze meer dan 200 zaailingen weg aan boeren, burgers en buitenlui. Een strategische promotie bij de Tuinvogeltelling-webinar van IVN hielp hierbij.

Op de tuinderij

Caring Farmer David, van Kwekerij EKO-logisch is Bomenhub voor de provincie Zuid-Holland. Zijn bedrijf is een deel glastuinbouw en een deel open teelt. In de winter heeft boer David genoeg ruimte om duizenden zaailingen in te kuilen. Vaak als hij een aanhanger met zaailingen zijn terrein op ziet rijden helpt hij even mee inkuilen. We organiseerden hier al meerdere uitdeeldagen. Wij zijn heel blij dat er een tuinder met zo veel enthousiasme zijn land beschikbaar stelt voor het weggeven van bomen!

Kwekerij Eko-logisch met Caring Farmer David

Tussen de duurzame woningen

Stijn Mertens woont op de proefplaats voor zelfbouw genaamd ‘Minitopia’ in Den Bosch. Dit is een plek waar bewoners zelf hun woning zo duurzaam mogelijk mogen inrichten. Minitopia is een plek waar hele interessante huizen staan, gebouwd van leem, geïnspireerd op een yurt of volledig gefocust op vogels en insecten zoals het ‘StinyHouse’ van Stijn. Op een nog open plek in de woongemeenschap heeft Stijn een Bomenhub! Afgelopen seizoen werden al vele bomen uitgedeeld, en ook Minitopia zelf wordt langzaamaan steeds groener. Mooi om te zien was hoe met relatief weinig ruimte er zo veel bomen opgeslagen kunnen worden.