Spullen met korting of gratis bomen?
Ga voor de beste deal, ga voor #GreenFriday met Meer Bomen Nu!
Op 24 November is het op veel plekken Black Friday. Een leuke dag voor je portemonnee, maar niet voor het klimaat! Spullen hebben een grote verborgen CO2 uitstoot. Daarom kun je deze dag ook mee doen aan #GreenFriday. Ook bij Meer Bomen Nu: Meer Bomen Nu redt jonge opkomende boompjes van plekken waar ze niet groot kunnen worden en geeft deze gratis weg. Jonge bomen slaan CO2 juist op, en leveren een bijdragen als voedsel en schuilplek voor tal van beestjes. Door het hele land kan iedereen aanhaken om gratis bomen te verzamelen, weg te geven en op te halen. Goed voor je portemonnee én het klimaat!
Een cadeautje voor het klimaat
Vergeet deze feestdagen niet een cadeautje aan het klimaat en de natuur te geven! De zaailingen van Meer Bomen Nu hebben al 5-7 jaar CO2 opgeslagen. Dit zou verloren gaan wanneer ze worden versnipperd. Door ze te verplanten wordt dit behouden en kunnen ze doorgaan met CO2 opnemen. Dat is direct klimaatwinst. De boompjes zijn veelal inheems, en worden altijd in een diverse mix uitgedeeld, in een mix van zowel bomen en struiken. Dit betekent dat de plantplekken een waardevolle bron zijn voor voedsel en als thuis voor tal van beestjes en dieren. Daarmee ondersteunen ze de Nederlandse biodiversiteit.
“Tweedehands” boompjes zijn er altijd
Meer bomen Nu verplant kansarme boompjes naar kansrijke plekken. Elke boom maakt jaarlijks zaailingen. Velen hiervan overleven het niet. De kansarme boompjes worden in de winter, als bomen in rust staan, uitgeschept en weggeven om elders te worden geplant. Zodra deze bomen en struiken zich weer voortplanten en verspreiden, kunnen daarvan de kansarme zaailingen ook worden verplant. Zo worden er geen gezonde boompjes en struikjes meer gemaaid of versnipperd. “Circulaire” bomen dus. Er gaat zo niets verloren en dat heeft veel voordelen!
Sluit je aan bij een van de bomen-red-geef-acties
Spullen: een verborgen impact
Uit dit onderzoek blijkt dat voor de gemiddelde Nederlander de milieu-impact van spullen het grootst is. Dit komt omdat elk object dat je koopt gemaakt moest worden: daar is water, grond en grondstoffen voor nodig, maar ook komen er veel broeikasgassen vrij in het productieproces. Dan moet het ook nog verscheept worden tussen alle plekjes in de keten én wordt het (veelal met de auto) opgehaald uit winkels of tot aan je deur bezorgd.
Daar merken wij niet snel wat van, omdat het gros van deze uitstoot gebeurd in het buitenland, waar het product geproduceerd wordt. Daarom wordt het ook wel: de verborgen impact genoemd.
Lees er meer over op Natuur&Milieu.