Boswachter Joris Hellevoort van het Utrechts Landschap had de mail met de vraag van Meer Bomen Nu wel voorbij zien komen, maar hij had het naast zich neergelegd. Meer Bomen Nu is op zoek naar natuurgebieden om de overdaad aan jonge bomen en struiken te mogen verzamelen. Te druk, en liever geen vreemde vrijwilligers in zijn landgoederen dacht Joris. Totdat hij zichzelf tegen een vrijwilliger hoorde zeggen: “deze boompjes moet je maar even met de elektrische bosmaaier weghalen, om ruimte te maken voor de boshyacint”. Dat is raar, dacht hij, dat ik nu boompjes laat maaien, terwijl een andere organisatie die graag wil hebben om te planten.
Anders kijken
Vanaf dat moment was Joris ‘om’ en kijkt hij anders naar zijn gebieden: in alle jonge boompjes en struiken ziet hij nu potentiële verhuizers. In het gesprek dat hij had met ecoloog en directeur van MEERGroen, Franke van der Laan, werd hij steeds enthousiaster. Samen door het bos: “en wil je die ook hebben? Kijk, deze jonge kastanje gaat het hier niet redden, maar bij jullie misschien wel. In dat stuk staan te veel esdoorns die eruit moeten. Die mag je met vrijwilligers wel komen halen. En al deze eikjes hier zijn nu nog te klein voor jullie campagne, maar volgend jaar zijn ze groot genoeg toch? Ook in de mantelzoom, de overgang tussen bos en grasland, halen we ieder jaar veel weg. Daar kunnen we ook wel bijzondere soorten tegenkomen die ik graag via jullie een nieuwe plek geef.”
Ik doe het voor de bomen
Meer Bomen Nu heeft zich tot doel gesteld om komende winter 1 miljoen bomen en struiken te verplanten: 1 miljoen jonge boompjes en struiken die als onderdeel van natuurbeheer verwijderd worden en op een takkenril belanden, krijgen nu een plek in iemands achtertuin of bij een boer. Joris: “dit is geen eenjarige campagne. Dit is een andere manier van denken. Ik werk hier ontzettend graag aan mee. Dat doe ik niet voor het klimaat of voor mensen, maar voor de bomen’.
Meer Bomen Nu
Meer Bomen Nu zoekt van nu tot half november vrijwilligers, natuurgebieden om bomen te verzamelen, plantlocaties en plekken om de jonge boompjes tijdelijk te bewaren. Van half november tot de Boomfeestdag op 17 maart, wordt er verzameld en geplant. Alle bomen en struiken die daarna nog over zijn, worden gratis weggegeven op boomweggeefacties in het hele land. De eerste 430.000 gratis bomen en struiken zijn al aangevraagd. Mee doen? Ga naar www.meerbomen.nu