De GEM Bloemendalerpolder / Weespersluis, Meer Bomen Nu en inwoners van Weespersluis in Weesp hebben afgelopen zaterdag duizenden bomen en struiken in ’t Breedland, het nieuwe natuurgebied tussen Weespersluis en de A1 bij Weesp geplant. De mix aan inheemse bomen- en struiken die door Meer Bomen Nu vrijwilligers zijn verzameld in natuurgebieden zijn gratis gedoneerd aan het project in Weesp.
Meer over het gebied
Weespersluis is gelegen in de Bloemendalerpolder. Het wordt een nieuw woonlandschap met circa 2.950 woningen. Tweederde deel van het gebied wordt groen, met ruimte voor natuurbeleving en recreatie. Slechts eenderde deel wordt bebouwd. De kwaliteiten van de omgeving vormen een inspiratiebron voor het ontwerp van het woonlandschap. Inmiddels zijn er 300 woningen opgeleverd en bewoond. Bewoner Fons Pommée heeft de actie onder de bewoners aangezwengeld.
’t Breedland, het natuurgebied in wording tussen Weespersluis en de A1, is voor een belangrijk deel natuurcompensatiegebied, waarin onder meer beschermde amfibieën leven. In het meer oostelijk gelegen deel, bij de aansluiting op de A1, is er plaats voor de bomen van Meer Bomen Nu.
Projectdirecteur Fred Langeslag: ‘Groene gebieden, waarin flora en fauna kunnen gedijen, zijn wat mij betreft van cruciaal belang voor het verantwoord en duurzaam ontwikkelen van gebieden waarin ook gewoond wordt. De bomen van Meer Bomen Nu helpen mee om de natuurwaarde van het gebied te vergroten.’
Meer Bomen Nu
Elke eik of beuk produceert ieder jaar duizenden zaailingen waarvan maar 1-2% uitgroeit tot volwassen boom. Iedere tak van een wilg, vlier of vlinderstruik kan een nieuwe plant of boom worden. Veel jonge planten worden verwijderd tijdens natuurbeheer of sterven af door een gebrek aan zonlicht. Meer Bomen Nu, een initiatief van Meergroen, Caring Farmers en Urgenda, geeft al deze zaailingen en stekken een tweede kans. Afgelopen winter werden – met behulp van boswachters, ecologen en 2.300 vrijwilligers – honderdduizenden bomen en struiken van stadsparken en natuurgebieden verplant naar boerenakkers, startende voedselbossen, bedrijventerreinen, bermen en achtertuinen. En nu dus ook naar Weesp. De ‘Meer Bomen Nu’ methode is onbeperkt bruikbaar en een sociale en goedkope manier om de klimaat- en biodiversiteitscrises tegen te gaan. Deze campagne kan de komende jaren exponentieel groeien en gekopieerd worden in elke gemeente.