5109 Meer Bomen Nu vrijwilligers willen tijdens #Klimaatweek 100.000 bomen verplanten
We halen de klimaatdoelen niet, waarschuwen VN en PBL deze week. Extra reden om heel veel bomen te planten. Bomen zorgen voor klimaatmitigatie én adaptatie: van CO2 opslag tot verkoeling en betere waterhuishouding. Deze week is #Klimaatweek én de start van het bomenplantseizoen. De grootschalige klimaatactie Meer Bomen Nu barst weer los en heeft een vliegende start door de samenwerking met LandschappenNL en hun 520 Natuurwerkdagen op 4 & 5 november. Het doel is om deze week minimaal 100.000 bomen te redden voor herplant. 5109 vrijwilligers vragen anderen om ook te helpen voor het klimaat! Meld je aan als vrijwilliger en doe mee!
Bomen verhuizen voor het klimaat
We hebben meer bomen nodig. Het eerste wat daarvoor moet gebeuren is minder bomen kappen en stoppen met bomen verbranden. Maar ook nieuwe aanplant is belangrijk. Nederland wil met de Bossenstrategie 37.000 hectare bos en bomen planten. Maar de uitwerking daarvan kent vele hobbels. Zo hebben kwekers niet voldoende bomen, is het moeilijk om plek te vinden voor zoveel bomen en struiken en is onvoldoende budget. Meer Bomen Nu, een campagne van Urgenda, verplantte al 890.000 bomen en struiken en biedt oplossingen voor meerdere problemen:
- Door met vrijwilligers bomen en struiken te verzamelen op plekken waar ze ongewenst zijn, of waar ze te dicht op elkaar staan en daardoor weinig overlevingskans hebben, kan Meer Bomen Nu vele miljoenen gratis bomen en struiken leveren. We lossen hiermee het probleem van kwekers op met inheems en verantwoord plantgoed.
- Het woordje GRATIS zorgt dat er opeens heel veel ruimte is voor nieuwe bomen. Vele boeren en buitenlui willen graag bomen planten, maar hebben geen geld of snappen de subsidiestromen niet. Meer Bomen NU maakt het planten van bomen en struiken makkelijk en laagdrempelig.
- We winnen tijd voor klimaat. Heel belangrijk want om onder de 1,5 graad te blijven moet de uitstoot in 2030 naar 0. Dat lijkt niet te lukken, dus is massale aanplant belangrijk en eigenlijk hadden we hier 50 jaar geleden mee moeten beginnen. De bomen en struiken van Meer Bomen Nu hoeven niet vanuit zaadje te worden opgekweekt, maar zijn al 2-7 jaar oud en hebben al wat CO2 vastgelegd.
- We doen het samen. Meer Bomen Nu geeft handelingsperspectief aan al die burgers met klimaatzorgen. Iedereen kan helpen! Met het aandragen van oogstlocaties, een dagje mee planten of oogsten, of zaailingen uit de eigen tuin inleveren. Meld je aan via de Bomenplanner.
Samenwerking met Natuurwerkdagen
Op de landelijke Natuurwerkdag trekken vrijwilligers massaal het land in om te helpen met natuurbeheer. Tijdens deze landelijke actie van LandschappenNL met medewerking van Staatsbosbeheer, IVN, NJN, de scouting, Arocha, en Natuurmonumenten, wordt er gemaaid, gewied, geplant en gerooid. En op dat laatste gebied gaan we samenwerken, want alle jonge gerooide bomen en struiken die geen invasieve exoot zijn, willen wij graag verplanten! Waar de berk, meidoorn of braam op de ene plek niet gewenst is, staat een ander er om te springen! Dus bij deze een gezamenlijke oproep van LandschappenNL en Meer Bomen Nu aan alle deelnemers van de Natuurwerkdagen: help mee en geef zaailingen een tweede kans! Lees meer over de samenwerking.
Groeiende beweging
Het hergebruiken van zaailingen is erg logisch, maar toch innovatief. Maar binnen twee jaar tijd wordt de verplantmethode door steeds meer instanties ingeburgerd. In de afgelopen twee jaar verplantte de campagne al 890.000 bomen en struiken met dank aan 2500 vrijwilligers, PB Cultuurfonds, ASN bank, provincies en gemeenten. Ook Frans Timmermans en Belgische minister Duhal waren enthousiast.
Aankomende winter is deze steun enorm gegroeid naar 5109 vrijwilligers, en de campagne wordt ondersteund door ASN Bank, Om Nieuwe Energie, Prorail, provincies Gelderland, Noord Holland, Noord Brabant, Utrecht, Zeeland en Zuid Holland. Bovendien doen de gemeenten Hollands Kroon, Schagen, Utrechtse Heuvelrug en Hof van Twente weer mee.